Vrijheid, angst en meditatie

Wat betekent vrij zijn nou precies? Graag neem ik jullie mee in mijn zoektocht naar de betekenis van vrijheid. Ook kom ik graag te weten wat voor jullie vrijheid is. Daarbij komt het onderwerpen angst en meditatie aan bod. Als je dit artikel interessant vindt, deel het dan, of neem contact op, zodat we samen na kunnen denken en werken aan meer vrijheid voor de nieuwe generatie.

Met Codordt versterk ik nieuwe creatieve en impact ondernemers die ik The New Creatives noem. Ik vind het belangrijk dat de nieuwe generatie onafhankelijk, vrij, gezond is en maatschappelijk kunnen bijdragen. Ik ga mij vanaf nu bezighouden met het schrijven over deze onderwerpen en ik begin bij vrijheid, omdat ik geloof dat dit het begin, en nodig is voor een betekenisvol leven en een betere toekomst.

Als 18 jarige schoolverlater, schopte ik, – terwijl ik naar ‘society’ van Eddie Vedder, en keiharde metal luisterde – tegen alles wat de maatschappij me voorschotelde. School, bijbaan, werk. Ik dacht; ik ga toch niet mijn leven weg werken voor een ander die helemaal geen ruk geeft om mij of de wereld? Echter dacht ik dat ik geen keus had. In de bouw begaf ik me tussen talloze mensen van middelbare leeftijd die uit gewoonte klaagde over hun leven en de baas. Mijn vader ging ook niet achter zijn onderdrukte gevoelens aan. Mijn moeder was te veel voor anderen bezig (love u mom). Ik vroeg me af, hoe the fuck kom ik uit deze bouwput. Door al mijn zorgen over de zin van het leven, thuis en werk had ik geen perspectief en ik sjokte ongemotiveerd naar mijn werk, waar ik op mijn lazer kreeg, omdat ik voor de zoveelste keer te laat was.

Mijn broertje Erwin, waarmee ik samen nog al eens de diepte in duik, ik veel steun aan gehad heb, en veel aan te danken heb, raadde me een boek aan, ‘verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz. Zo ontdekte ik (stay with me, hehe) ‘het spirituele pad’. Het gaat over het negatieve zelfgeloof, de ontwikkeling van de ego en de verstikkende gedachtepatronen waardoor je – kort gezegd – vastloopt. Nou, ik liep aardig vast, op jonge leeftijd, gelukkig. En nog steeds wel eens. Kort samengevat leerde ik dat vrijheid te vinden is door het loslaten van belemmerende gedachten. Makkelijker gezegd dan gedaan hoor ik je zeggen. Zoiets als denk gewoon positief. Daarom biedt Jan een aantal methodes die je meditatie zou kunnen noemen.

Ook ontdekte ik YouTube, nu heel normaal, en typte vragen als: Wat is angst? Wat is depressie? Ik merk nu dat ik me schaam wanneer ik depressie type. Dat is toch bizar? Is dat nog taboo? Of denk ik dat maar? Afijn, ik ontdekte Jiddu Krishnamurti. Nee Jiddu is niet één of andere guru die op een troon verteld hoe je moet leven zoals de naam doet vermoeden (Krishna). Integendeel, dat soort praktijken keurt hij af. Verder idealiseer ik hem niet maar hij sneed voor mij, als worstelende twintiger, de voor mij meest belangrijke onderwerpen aan: Wat is angst, wat is liefde, wat is depressie, anxiety, god, spiritualiteit, you name it. Ook hij verwijst naar vrijheid. Het antwoord op alles, basically, is meditatie, niet als middel maar een manier van leven. Het leven met een ‘religious mind’ wat hij beschrijft als de geest die de waarheid blijft onderzoeken.

Jiddu Krishnamurti – What is freedom?

Heel cryptisch allemaal en ik begrijp hem nog steeds half. Hij zegt nog zoveel meer. Of toch ook weer niet. Belangrijk aan dit verhaal, voor mij, is dat meditatie niet een methode is maar het process van deintificeren met de denkende geest. Je bent namelijk de geest. Je denkt. Je bent niet je denken. Dit komt overeen met wat Jan probeert te zeggen. Zoals je tijdens het kijken van de filmpjes van Jiddu kunt zien, komen er duizenden mensen vanover de hele wereld naar zijn talks, en gaan weer oblivious naar huis want het is een bittere pil. 

Ik hoop dat ik het begrijp. Even kort door de bocht: In principe keurt hij iedere vorm van georganiseerd geloof en meditatie af, behalve meditatie in de puurste vorm; je aandacht bieden aan alles wat er om je heen en in je gebeurt waardoor je alles kan loslaten en vrijheid ervaart. Het mogelijke resultaat is vrijheid (heb ik toegevoegd, ervaar ik, want hij wil absoluut geen antwoorden voorzeggen, geeft hij nadrukkelijk aan).

Ook Allen Watts was van grote invloed, die brengt het wat romantischer. Hij was een excentrieke filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester, hoogleraar en beoefenaar van de vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen. Hij publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, hogere bewustzijnstoestanden, de zin en betekenis van het leven, godsbeelden en menselijk geluk.

Alan Watts – How To Achieve Mental Freedom

Ook uit zijn leer kon ik opmaken dat meditatie de basis legt voor mentale vrijheid en een beter leven. Hij heeft een spotify opnames met ‘guided meditation’ waarbij hij adviseert alles als happening moet zien, geluiden om je heen, sensaties in je lichaam, je ademhaling en dan alles loslaten waardoor je, ook weer in mijn ervaring, ultieme vrijheid ervaart in de mentale zin. Het is lastig om filmpjes te vinden zonder muziek dus als je daar niet van houd moet je zelf even zoeken.

Filmpjes van Eckhart Tolle vond ik ook behulpzaam, wel een beetje zweverig voor mijn doen, ongeveer hetzelfde verhaal, Jiddu niet meegeteld, die is veel fanatieker. Door te luisteren met concentratie en aandacht naar externe geluiden, beelden, woorden in je hoofd kun je je in kalmte, rust, sense of joy begeven. Ik heb geprobeerd zijn boek te lezen, de kracht van het nu. Daar kwam ik niet doorheen. Maargoed andere mensen zweren erbij. Ik luister liever.

Naast deze voorbeelden zijn er talloze inspiratiebronnen op mijn pad gekomen maar dit zijn wel degene de mensen die het meeste indruk op mij hebben achtergelaten. Ook zijn er zogenaamde psychonauten die met psychedelics nog wat verder gaan, waarheen laat ik even open (de essentie, meer dan we kunnen zien of fantasieland). Daarover een andere keer meer.

Hieronder heb ik aan de hand van een afbeelding nog even toegelicht welke methodes ik heb geprobeerd op gebied van Meditatie en de weg naar mentale vrijheid.

 • Thoughts: Fear; bang zijn, piekeren voor wat er gaat komen (rekeningen, de wereld enzo)
 • Memories; herinneringen van iets wat je gezegd of gedaan waar je spijt van hebt
  • Wishes; verlangens naar die fiets die je wil kopen of die geliefde
  • Feelings; boosheid, schuldgevoel, wanhoop, eenzaamheid, verdriet
  • Anxiety; wolken van gedachten in je hoofd en nerveus zijn
 • Awareness: Het moment dat je door hebt dat je bovenstaande hebt (en besluit er iets aan te doen)
 • Meditation: Manieren van meditatie (niet volgens Krishnamurti)
  • Aandacht voor alles om je heen en binnen in je; geluiden, sensaties, ademhaling (en wie beleefd dat dan?)
  • Aandacht naar een woord dat je in jezelf herhaalt
  • Aandacht naar je derde oog (sensatie tussen je wenkbrauwen)
  • Aandacht naar een object (pen, plant, budabeeld, whatever)
 • Freedom: Na een beetje handigheid in het bovenstaande merk je dat je steeds vrijer komt (streef er alleen niet naar)
 • Balance: Het resultaat is meer balans, vrede, helderheid, vriendelijkheid, efficiënt denken en doen, en meer orde in je leven
Dat ben ik bij Codordt’s Creative Hub in Dordrecht

Disclaimer: Ik ben geen expert, ik ben hier al van jongs af aan mee bezig en ik heb al die ‘Thoughts’ in nog steeds in overvloed. Dat mag ook gewoon, verwacht niet dat dat in dit leven wordt opgelost. Ik denk dat er ook meer voor nodig is dan alleen als individu mediteren en op kracht komen. Ik denk dat we naast dit, heel veel andere dingen samen moeten uitvogelen om een betere toekomst te creëren voor iedereen. En vergeet niet, we doen al heel veel goed, ondanks wat de media en de socials je doen geloven. Over hoe goed het gaat kan ik ook nog wel een keer schrijven.

Ben ik iets vergeten of ben je het ergens niet mee eens of wil je graag meer weten, mee denken, en werken aan meer vrijheid? Graag ga ik het gesprek aan. Misschien kunnen we zelfs iets organiseren samen. Neem contact op. Ben jij een nieuwe creatieve of impact ondernemer? Begeef je je graag tussen gelijkgestemde? Kom dan een dagje proefzitten bij Codordt, onze Creative Hub waar we een beweging aan het maken zijn. Als ondernemer of student kun je vanaf €90,- per maand al een plekje uitzoeken om te leren of werken. Ja, sorry, ik moet ook geld verdienen. Over geld verdienen, volgende keer over onafhankelijkheid.

Reach out

Menu