4 x waarom Dordrecht een bruisende community moet hebben voor en door jonge ondernemers

Son of a Pitch Rotterdam 2017

In 2015 verhuisde ik als 26 jarige ondernemer van Dordrecht naar Kopenhagen. Ik vroeg mijn host waar ik gelijkgestemde ondernemers en opdrachten kon vinden. Ik werd verwezen naar dé community voor jonge ondernemers in Kopenhagen. Het initiatief zorgde dat ik me thuis voelde en versterkt werd. Dit is 4 x Waarom Dordrecht een bruisende community moet hebben voor en door jonge ondernemers.

04/04/2022 – Peter Reckers, eigenaar Codordt, Creatieve Ondernemers Dordrecht.

Dankzij #CPHFTW kwamen duizenden jonge ondernemers vanuit de hele wereld samen in Kopenhagen. Dit was dé gemeenschap met een platform, een agenda en Twitter waarmee de ondernemers communiceerden, uitdagingen deelde en op de hoogte waren over leerzame en toffe netwerk events. Wekelijks werden er tientallen events bij creative hubs, scholen en openbare plekken georganiseerd voor en door freelancers en startups.

Dit initiatief gaf mij het gevoel dat ik een tweede thuis had gevonden. Het gevoel ergens bij te horen gaf me de kracht die ik nodig had om de uitdagingen te overwinnen die een nieuwe stad, cultuur en onderneming met zich mee brachten.

Door dit initiatief wist ik waar ik moest zijn, leerde ik hoe ik effectief kon netwerken, hoe ik ideeën moest pitchen. Hierdoor haalde ik snel opdrachten binnen en ontmoeten ik toffe partners en vrienden.

Sindsdien heb ik het mijn missie gemaakt zelf een community van jonge ondernemers te bouwen. Ik bracht ondernemers samen in Den Haag en Rotterdam samen om vervolgens in 2021 in Dordrecht van start te gaan, de plek waar ik opgroeide.

Denk mee over het bouwen van een community voor en door jonge ondernemers in Dordrecht. Laat een bericht achter.

Dit zijn vier redenen waarom een community onmisbaar is voor jonge ondernemers in Dordrecht

1. Een community geeft jou en je onderneming een gevoel van welzijn

Met goede sociale contacten stijgt je gevoel van welzijn en in een community zijn deze contacten gemakkelijker te vinden. Uit onderzoek blijkt dat goede sociale contacten je gezonder en vrolijker maken en je immuunsysteem een boost geven. Sterker nog, mensen met goede sociale contacten leven langer. 

Als je ondernemer bent, kan een community je het gevoel geven ergens bij te horen. Je bouwt nauwe contacten op met mensen die hetzelfde doormaken als jij. 

Een bedrijf runnen kan soms best eenzaam zijn en daarom is het goed dat je regelmatig van gedachten wisselt met anderen die in dezelfde schoenen staan. Je krijgt er energie van en blijft zo een groeimindset houden.

#STARTUP070 2016

2. In een community kun je duurzame relaties opbouwen

Netwerken is een uitstekend middel om te groeien, vooral voor kleine ondernemers. Wil je op een effectieve manier netwerken? In een community leer je snel en gemakkelijk nieuwe mensen kennen en omdat je in dezelfde gemeenschap zit blijf je elkaar tegenkomen en blijft je netwerk groeien.

Je zult geheid vaker gaan koffiedrinken en meer lunchafspraken krijgen waaruit samenwerkingen ontstaan.

Dankzij een community wordt je netwerk ook veel groter, wat het gemakkelijker maakt om bijvoorbeeld nieuwe partners of investeerders te vinden.

3. Een community kan fungeren als klankbord

Vaak vinden we onze eigen ideeën helemaal te gek. Daarom is het belangrijk om ook de mening van andere ondernemers te vragen. Als je dit doet, levert dit vaak nuttige feedback en verrassende inzichten op. Ook leer je zo kritischer denken, waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen voor je bedrijf.

Een community is een uitstekende plek om te leren omgaan met feedback. Wanneer je openstaat voor feedback en er ook echt wat mee doet, word je daar een betere ondernemer van. Zo kun je je bedrijf voortdurend verbeteren en laten groeien.

4. In een community leer je nieuwe vaardigheden

Om je bedrijf te laten groeien, moet je je constant aanpassen en leiderschapsvaardigheden ontwikkelen. In community’s zitten doorgaans mensen met uiteenlopende vaardigheden en ervaring. 

Wat je ook wilt leren, er is waarschijnlijk altijd wel iemand die je ermee kan helpen. Bovendien kun je andere leden van de community vragen of zij nog nuttige informatiebronnen weten. Het grote voordeel hiervan is dat zij deze bronnen al hebben uitgeprobeerd en je dus weet dat het wel goed zit met de kwaliteit ervan.

Denk mee over het bouwen van een community voor en door jonge ondernemers in Dordrecht. Laat een bericht achter.

Menu